Goed basisonderwijs is op de Kosmos de gewoonste zaak van de wereld. Naast de basisvakken zoals rekenen, taal en lezen, hebben we veel aandacht voor ruimtevaart, wetenschap en techniek. We passen ons thematische onderwijs aan de talenten en interesses van de kinderen aan.
De kenmerken van ons onderwijs
- Van basisvakken tot ruimtevaart, wetenschap en techniek;
- Passend bij de talenten en interesses van de leerlingen;
- Veel aandacht voor lezen;
- Expliciete Directe Instructie (EDI).
Van basisvakken tot modern techniekonderwijs
Afhankelijk van het aantal leerlingen geven we les in groepen met kinderen van dezelfde leeftijd of in combinatiegroepen met twee leerjaren die samen een groep vormen.
Elke groep heeft een eigen lokaal en vaste groepsleerkrachten. Alle groepen starten elke dag met een half uur lezen in boeken uit onze eigen bibliotheek. ’s Ochtends staan de basisvakken zoals rekenen, taal en lezen op het programma. ’s Middags komt wereldoriëntatie aan bod, met vakken zoals natuur, geschiedenis, aardrijkskunde en techniek. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld meer over vroeger, de wereld, programmeren en robotica. De leerlingen krijgen verkeersles en Engels, en een vakleerkracht gym geeft twee keer per week gymles aan alle groepen.
Expliciete Directe Instructie (EDI)
Op De Kosmos gebruiken de leerkrachten de Expliciete Directe Instructie (EDI), wat betekent dat ieder kind instructies krijgt op zijn of haar niveau.
Onze leerkrachten betrekken de leerlingen actief bij de lesstof en geven les volgens de nieuwste methodieken, waarin burgerschap verweven is. Heeft je kind moeite met een onderdeel van de lesstof? Dan geeft de leerkracht extra uitleg. En als je kind juist meer uitdaging nodig heeft, dan krijgt hij of zij extra uitdagende opdrachten. We gebruiken hierbij materialen die het zelfstandig werken bevorderen: wisbordjes, het stoplicht voor de klas en vragenblokjes voor de kinderen.